A keresőoptimalizálás szerves részét képezi a linképítés, mely a folyamat részeit tekintve, az OffSite SEO részét képezi. Amikor linképítésről beszélünk, voltaképp arról van szó, hogy minél több, a mi weboldalunktól független weboldalra hivatkozni a saját oldalunkon, mindezt úgy, hogy a Google is hasznosnak értékelje, méltónak tartsa előrébb helyezni a találati listán.

Két alkotóeleme van ezeknek a hivatkozásoknak: a horgonyszöveg, és a weboldal url-je, ahova a link mutat. A stabil eredmények a linképítés, értékes cikkek, és hivatkozások együttes szerepének köszönhetők, a keresőoptimalizálás fontos alkotói, nélkülük nem garantált nagyobb siker. Mivel nagyon sok gyenge minőségű oldalt használtak linképítés során, ezért a Google szigorúbbra vette a mércét ezek megjelenítésében, így kezdetektől arra törekedünk, hogy kizárólag minőségi oldalakat, tartalmakat szerezzünk az adott weboldal számára.

A minőségi hivatkozások tehát alap, emellett arra is figyelünk, hogy milyen módon és formában helyezzük el az adott linkeket, hogy természetes hatást keltsen, beolvadjon az oldal környezetébe. A releváns weboldal főbenjáró tényező, melynek alkotói az értékes információk és a minőségi linkek, melyek képesek az oldalunkon tartani a potenciális ügyfeleket, látogatókat. Nem csak egy, hanem több linképítési lehetőség is rendelkezésünkre áll, például ha online újságokból, magazinokból érkező linkeket emelünk át.

Egy másik célravezető és népszerű módja, ha szövegeket írunk tematikus oldalakra. Emellett tudunk egyidőben fenntartani több, saját weboldalt, melyek idő árán, de egyre értékesebbek lehetnek a Google számára, ez további erősödést okozhat az oldalnak, de eközben is frissíteni kell a többi oldalunkat folyamatosan cikkekkel. Azonkívül érdemes értékes tartalmakat, cikkeket közzétenni oldalunkon, ami valóban hasznos, csak időigényes. Minden módszer egyébként időigényes, ami türelmet is követel, hogy eredmények keletkezzenek.