Ha épp egy közterületen, vagy közoktatási intézményhez tartozó parkban szeretnénk játszóteret létesíteni, akkor annak meg kell felelnie az eu szabvány játszótér berendezéseket érintő előírásoknak. Ezek az előírások nem vonatkoznak a magántulajdonba tartozó játszótéri elemekre, hanem csak a közterületeken álló játékokra.

Ma már különféle webshopok arra specializálódtak, hogy kínálatukat az eu szabvány játszótér előírásainak megfelelően alakítsák ki. Ezek az előírások vonatkoznak a hagyományos játékokra is, mint a homokozó, hinta vagy a mászóka, de a nagyobbaknak szánt gördeszka pályák, tornapályák vagy pumptrack pályák is hasonló szabályozások alá esnek.

Olyan játszótéri eszközök hozhatóak forgalomba, és telepíthetőek melyeket az eu szabvány játszótéri előírásainak megfelelően gyártottak. Ilyenkor a gyártáskor figyelembe kell venni a rendeltetésszerű viselkedését, és szokásos viselkedését egy gyermeknek, ebből aztán következtetni lehet arra, hogy használat során a gyermekek saját, vagy más személyek biztonságát és egészségét nem veszélyeztetik -e.