Számos embertől azt kérik, hogy minden eddiginél több időt töltsenek az otthonaikban, ezért a megfelelő testmozgás és a minket körülvevő természeti környezet élvezete soha nem volt még fontosabb jólétünk szempontjából. Ez lehet egy séta egy közeli parkban, egy természetvédelmi terület vagy erdő meglátogatása, vagy egy például a fakivágás.

Egy kicsit lenyugodva általában mozgalmas életünkből, azt tapasztaltam, hogy miközben rendszeresen gyönyörködünk a helyi zöldterületekben, hajlamosak vagyunk jobban észrevenni, mi van a tájban, mint azt korábban tettük volna. Ez pedig néha azt jelenti, hogy észrevesszük, hogy az udvaron a területünken van olyan fa, amely rossz helyre nőtt vagy zavaróvá vált valamilyen szempontból. Ilyenkor jön képbe pedig a fakivágás.

A fák és erdők menedéket és élelmet nyújtanak a vadon élő állatoknak, és fontosak a saját kikapcsolódásunkban is. Ma már tudjuk, hogy mennyire csökkenthetik az éghajlatváltozás hatását azáltal, hogy növekedésük során felszívják a szén-dioxidot, javítják a vízminőséget, enyhítik az áradásokat és csökkentik a talajeróziót. Ez pedig azt is jelenti, hogy csak akkor szabad végrehajtani a fakivágást, amikor ez tényleg nagyon szükséges.

A fák és erdők viszont értékes faanyagot is biztosítanak számunkra, amelyekre szükség van a mindennapi termékek széles körének előállításához. A fakivágás ezért indokolt is lehet és a jó erdőgazdálkodás normális és fontos része. Kulcsfontosságú az erdők jó állapotának fenntartásához is azáltal, hogy olyan fényt engedünk a fakivágásnak köszönhetően, amely lehetővé teszi a természetes regenerációt és a vadon élő állatok virágzását.