A motiváció megtartása nem egy egyszerű feladat, elvesztése azonban jó könnyen előfordulhat. A VIP Coaching Center vállalkozásnak azonban van egy megoldása a motivációt vesztett alkalmazottak visszatérítésére.  Hogy van-e egy adott területen motivációja egy dolgozónak nagyon sok mindentől függ.

Lehet, hogy a pénz nem motivál valakit, lehet, hogy a feladat maga, lehet, hogy csak nem a megfelelő embert választottuk ki az adott feladatra. A motivációs térképezés megtanít arra, hogy miképpen válassza ki a vállalkozó a legmegfelelőbb embert egy adott munkakörre.

A motivációs térképezés révén közös nevezőre tudnak jutni a felek és kezdetét tudja venni a gyümölcsöző közös munka. Vannak ugyanis olyan emberek, akik jobban szeretnek irányítani, vannak olyanok, akik inkább feladatokat akarnak elvégezni, nem pedig kitalálni, hogy mik legyenek azok, megint mások pedig önállóan akarnak alkotni, kreatív tevékenységet akarnak folytatni.

A motivációs térképezés során feltérképezik, hogy mik azok a területek, melyek a munkavállalót motiválják, lelkesedéssel töltik el, Lehet, hogy az a gond, hogy túl kevés a kreatív feladat valaki számára, hiányolja, hogy nem tud szárnyalni. Az is lehet, hogy pont túl soknak találja az ilyen önálló feladatokat, ő meg inkább abban lenne jó, hogy csak elvégezze, amit mások kitalálnak. Ezt pedig mind kilehet mutatni a motivációs térképezéssel.